jemelik

jemelik


Vážení přátelé,
na této stránce budu postupně vyvěšovat autorská řešení hádanek, logických úloh a křížovek 74. kola JLA s ohledem na to, jak mi budou docházet Vaše řešení a jak se mi bude dařit kontrolovat jejich správnost. V mezičase Vás budu seznamovat s některými zajímavostmi, které se v řešeních objevily, případně s mým očekáváním, které pasáže by mohly u slaměného úlu a u hádanek a logických úloh činit potíže.

U křížovek by mohlo činit problémy nalezení skryté tajenky NOUZE a iniciál francouzského grafika a autora knížek pro děti. Sedmá skrytá tajenka se falešně nabízela zrcadlově symetricky ve dvou sloupcích z obou stran skryté tajenky SLAMĚNÝ ÚL. Ale v každém ze sloupců u ní ztroskotalo použití písmene Z na dvojácích. Tomi Ungere je k nalezení v encyklopedii Universum.

U hádanek bylo nejobtížnější nalezení přísloví v klíčovce. Bylo naznačeno, že jednička přísloví nepoví, takže nějaká řada lichý čísel počínaje jedničkou, mocnin počínaje nultou mocninou apod. k cíli nevedla. Bylo potřeba použít prvočísla od konce textu.

U logických úloh se sice optimizer tváří přívětivě, ale na optimální řešení byly u druhého čtyři kroky moc a u prvního tři kroky moc. A nebývale hodně chybek bylo v Lomených čárách, každá musela být složena z 11 stran políček rastru.

Zatím nedošlo ještě jedno avizované řešení u logických úloh, řešení křížovek a hádanek už dorazila všechna, takže autorská řešení máte níže. Vyhodnocuji řešení logických úloh, pěkné podzimní dny,
Vladimír

 

Řešení křížovek 74. kola JLA:

ŠIKMO DOLŮ ZLEVA DOPRAVA: 1. Natriny. - 2. Antimonování + antika; udržení. - 3. Maštalíř + mašle; cuplat; nobile. - 4. Ledolamy; tvrdoš; Belák; noetik; Busler.5. Sykotat; vzhled; kapna; Tasan; rekovný; úder. - 6. Angle; turenky; akorát; pařba; pauza; Halny; men; ovan; jedlé. - 7.  Alchymie; lovečka; manga; stoma; sazba; opěka; krempa; pite. - 8. Obava; kroasé; beska; seník; skafa; pimán; strko; ideiny; ska. 9. Barvivo; zobatce; hranáč; Ruzka; draci; Bunga; ruska (růska, růzka); Trani. 10. Outor; delivá; Dence; hazák; galon; pirul; bauer; říjen; Amod. – 11. Trendy; kozoky; osivo; msta; Miška; Zvole; lekce; Cierp. - 12. Váně; Pinuta; varníky; rejnok; alias; Šonka; rabad; Haidi. – 13. Poeti; colonus; Valašky; břeče; empir; dýzny; zátop; strdi. - 14. Čajíky; výkus; piano; dosít; kovky; Teplá; ospa.15. Čarolesky; výrobky; praum; obnos; umění; soli. – 16. Stotky; Stypa; Valtr; aktiv; duster. - 17. Prsty; notky; doba; just; ná. - 18. Pomoci hadrlákovi. – 19. Zá.

Tajenky: 1. Prsty. - 2. Vzhled. – 3. Alchymie. – 4. Barvivo. - 5. Talíř. - 6. Umění. – 7. Nouze (skrytá, tvořená dvojicí stejných po sobě jdoucích písmen ve vpisovaných výrazech: Connor, Zoomie, duumvir, pizza a reelní, čtená shora dolů, vyznačená je červeně). - 8. Osivo. – 9. Trendy. – 10. Doba. – 11. Výrobky. – 12. Říjen. – 13. Listopad. – 14. Bečky. – 15. Obnos. – 16. Udržení. – 17. Valašky. – 18. Poeti. – 19. Podnikatelé. - 20. Slaměný úl (skrytá svisle nad a pod česnem úlu, vyznačená je červeně).



Řešení hádanek 74. kola JLA:

   1.   Levý s nulami, mýval u lesin, slaměný úl.

   2.   Otřes, kavka, cívka, medař, skélko, leb lva, valota, kopule – o přestávkách v kamenářské škole bývávalo jako v úle.

   3.   Podléška, roh, lid, Kyjev, Eš, kolega brie lapil, naja, kov, čela – podle škarohlídky je ve škole Gabriela pilná jako včela.

   4.   Stránka, řepaři, Buzz, nápor, Odra, lajka, komedie, lektor, ostří, koliky – stánkaře příbuzná prodala jako med elektrotříkolky.

   5.   Tupí, farmaka, závaly po kose, mařice, kód O, holuby – putifarka mazala vysokopecaři med okolo huby.
(u zdravotních pojišťoven slouží kód O pro odhlášení se od platby pojistného)

   6.   Pojím, šťovan, cizí proso, tře Dedková telku, Gajev, skútr, kusy klád, kajak, komedo – pojišťovací zprostředkovatelka je vskutku sladká jako med.
(Gajev – postava z Čechovova Višňového sadu, klát = kus klády viz PSJČ)

   7.   Ostříž, obrok, halv lhal, zásypy (násypy), vodní katr, šelma, žluva, Siljan, skoby, rým Edy, lemmy, bazalt – stříbrovlasý podnikatel mluvil jako by medem mazal.
(Siljan je švédské jezero viz UNI 10)

   8.   Žiji, muldy nad lvů umy, moc cen jinak, konve Renky (Renči), jihne Enny, té míň dáš si – simultánní tlumočení na konferencích není žádný med.
(Enny je anglická rapperka viz https://en.wikipedia.org/wiki/Enny, N: 58, J: 10 9 2 11 4 5 3)

   9.   Poryv, Edouše deska, tání, citu rub, čížci, volty – prý vedou šedesátníci trubčí životy.

10.   Mnoho medu pramen jedu (klíč: písmena v pořadí prvočísel od konce, tj. na pozicích prvních 19 prvočísel od konce druhého řádku, postupně 2M, 3N, 5O, 7H až 67U)

11.   Pekař, kankán, estéti, Oloví, skóre, sumci lační, pod běleními vana (váza), lamely – lékařka na anesteziologicko-resuscitačním oddělení mívávala medy.

Prameny k námětům:
SSJČ
je tam jako v úle – je tam šum, ruch, rušno
pilná jako včela - pracovitá
to se prodá jako med – to se prodá snadno
mazat někomu med okolo huby – lichotit mu
být sladký jako med – být až přehnaně přívětivý
mluvil jako by medem mazal – mluvil až přehnaně přívětivě, sladce
to není žádný med – to není příjemná věc, lehká práce, snadná činnost
trubčí život – zahálčivý, příživnický život

D. Bittnerová: Česká přísloví (Karolinum 2003)
Mnoho medu pramen jedu – české přísloví

Slovník české frazeologie a idiomatiky
mít medy - reptat

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 74. kolo JLA probíhalo od 12. září do 10. října 2024, můžete si otevřít řešení 74. kola JLA, předběžné výsledky 74. kola JLA a ohlasy na 74. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies