jemelik

jemelik


Ohlasy na 73. kolo JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Byť léto vždy vyhlížím s očekáváním volnější dnů a času na kolo JLA, které na letní měsíce vychází, je tomu právě naopak. Logické úlohy jsem řešila většinou na cestách, v čekárnách apod., řešení jsou tak často jen pracovní verze, bez kontroly, tak doufám, že jsem někde moc neustřelila, u optimizeru jsem nedokázala pokořit číslo 62.

Nějaký čas jsem si našla i na křížovku, zde se mi podařilo ověřit výrazy, u kterých jsem si po prvním přečtení legendy říkala, že je nikdy nemohu nalézt, a naopak u těch, které se zdály k dohledání, jsem úspěšná nebyla :), nu chybiček bude moc, ale i tak řešení zasílám. Opět děkuji za příjemné hlavylámání :)
(Pozn. autora: Neustřelila, vše na výbornou, a u vědra to nebylo zas tak hrozné, řekněme na chvalitebnou, tak vysvědčení máme a hurá na prázdniny.)

Krížovka nie je žiadna veľká sláva, asi mám málo espritu. Veľa výrazov sa mi nepodarilo nájsť, ťažko sa hľadajú nerasty, planétky a cudzie sídla, keď sa niet kde ani na jednom písmenku zadrapiť nechtíkom. Niektoré výrazy určite nemám dobre. Ani skrytú 7. tajničku som nenašla,  mohlo by to byť niečo pri vode = H2O, len netuším, kde. Ale zato skrytú 3. tajničku som po poučení z minulého kola našla celkom ľahko - SKLO = prvé a posledné 2 písmená legendy.
Z logiky mi chýba Bazén s trojuholníkmi vody, k tomu som sa ani nedostala. Čím sú letné dni dlhšie, tým menej času je na lúštenie... Aj keď úlohy sú pekné a nápadité, letné slniečko má väčšiu príťažlivosť.
(Pozn. autora: křížovky berte jako rekreační sport, logiku jako výkonnostní sport a relaxaci jako vrcholový sport, no a teď jde o to rozdělit mezi ně rozumně váš čas.)

Obrazec se celkem vyplnit dal, i když nějaké ty hledáky tam samozřejmě byly. Dvě skryté tajenky byly jasné, ale třetí byla oříšek, protože KMOUR coby stlaní jsem nenašel, pouze HMOUR či CHMOUR, takže po vodě tajenka nevycházela. Ono to ale nebylo překvapení - že bys 2x za sebou udělal komplet obdobné skrytí, to se v historii JLA dosud nestalo, a koneckonců jsi v zadání vyslal varování :-) Nakonec mě k nápadu dovedl knižní výraz "dvé" coby "dvojice", který se vyskytoval jak v legendě, tak v obrazci. Uvidíme z výsledků, jestli jsem se trefil.
Dále posílám dvě hádanky, opět jsem měl pár dalších rozděláno, ta příslušná úsloví většinou najdu, ale dotáhnout to...
(Pozn. autora: kdepak dvé, ale tré skupenství bylo správně.)

Svěřuji poště slaměný "kýbl" naplněný písmenky, k tomu balík hádanek, tak snad se jim to podaří dodat bez rozlití. (Pozn. autora: vědro jsi měl správně plné, nic se nerozlilo. V hádankách trochu vody ucrnklo ve dvojce, tam autorsky patřili Kvádové a vysokonákladový deník. No a v klíčovce byla dvě přísloví, nepomohlo ani raz dva za nimi, nedal ji nikdo.)

Výrazy HMOUR x HMITY jsem odhalil, ale nehodily se mi do "mé skryté tajenky" tak jsem z H udělal K. O písmenu S, Z (Raisa) jsem také věděl, ale ve všech slovnících jsem našel pouze výraz KAUTERIZACE se Z. No a na správný systém skrytí slova KUS bych nepřišel do konce života.
Když jsem viděl řešení 5. úlohy v logice, tak mě to dost překvapilo, ale evidentně jsem vůbec nepochopil zadání.
No abych to shrnul, letos se mi moc nedaří. Buď stárnu a blbnu, anebo jsou úlohy stále těžší. Nejspíš jsem si toho letos však nabral moc a pak je omezený čas na jednotlivé úlohy a nic se neudělá "pořádně".
(Pozn. autora: a co křížovkářská bible SSJČ? To se poddá, stárneme všichni, s časem se potýkáme také všichni, ale pořád jde přece o koníček.)

 

Ke křížovkám:

Bylo to na vysoké úrovni a pěkně vytvořený obrazec. Dalo to fušku, ale stálo to za to. Doufám, že zase neudělám nějaký kiks. (Pozn. autora: ve vědru ne, jen to sklo prasklo.)

Kdo by to byl řekl, že klíčem k nalezení skryté tajenky č. 3 budou skupenství hádvěó, asi mě nakoply tyto parné letní prázdninové dny, kdy je potřeba se řádně zavodnit nebo ještě lépe zapivnit. Tajenku jsem zprvu hledal za vodou bez úspěchu, ejhle mrška jedna byla skryta před ledem, vodou a párou.
Vskutku originální způsob skrytí. (Pozn. autora: pořád vymýšlím něco nečekaného a stejně to pořád objevujete.)

Klobouk dolů opět před Tvým autorským uměním. Architekt Siho Decha z fdb.cz dal zabrat. Opět finta s falešnou tajenkou KOŠ. (Pozn. autora: moc toho autorovi k rozhození početných čelních skupin nezbývá, falešné tajenky, dvojáky, hledáky…)

"Kmour" místo "hmour" prostě nešel najít, to máš pravdu, ale "voda" v nějaké podobě stejně lákala a "kus" tak byla vcelku jasná volba pro další hledání. A "led" to doladil:-). Díky, bylo to moc fajn poluštění. Nestyď se:-D dát takových křížovek víc:-). (Pozn. autora: no tak dobře, nebudu se žinýrovat ani další kola.)

Krížovka bola pekná, podľa mňa z tých ľahších, ale na prázdniny a na letné dni to vhodne zvolená. Páči sa mi Tvoja invecia pri vytváraní skrytých tajničiek. (Pozn. autora: ano, ano, ti co skrytí odhalí, chválou nešetří, ale co ti druzí?:--)

 

K hádankám:

Četl jsem zprávu o klíčovce č. 10 - to je moc pěkné. Taky mi připadala dost lehká, ale nic jiného jsem nevykoumal. Naštěstí na to skočili všichni. Ještě jednou velká poklona autorovi. (Pozn. autora: děkuji, snažil jsem se, evidentně „raz dva“ za příslovími k hledání dvou přísloví nepomohlo.)

Dobrý chyták v hádankách, žasnu, co dokážeš vymyslet!!! A jaké možnosti čeština nabízí... (Pozn. autora: list po úvodu odhalilo dost řešitelů, ale ještě lepší by bylo, kdyby aspoň jeden řešitel našel obě přísloví, Martin Kokeš byl od toho kousíček.)

Nekecej, že dvě přísloví nemá ani Bohdan. Každopádně tvoje řeči o tom, jak je toto kolo jednoduché a nezáludné, byly pěkně záludné, klíčovku jsi vymakal hezky. (Pozn. autora: ani Bohdan.)

Neskutečné, skoro 40 % písmen z podání bylo použito pro jádro klíčovky. (Pozn. autora: no vyseděl jsem to, ale říkal jsem si, že někomu bude podezřelé, proč bych pro relativně jednoduché jádro Tichá voda břehy mele tvořené ze slabik volil tak složitý text veršů?)

 

K logickým úlohám:

Ani nevíte, jak si teď trhám vlasy na hlavě, mě ty rozměry napadly, ale nevěděl jsem, že se dají tak elegantně sehnat na mapy.cz, hledal jsem jednotlivé rybníky po internetu, ale nebyl jsem schopen u všech ty rozměry dohledat. A když už jsem byl úplně zoufalý, tak jsem to zkusil přes opeřence, ale to už bylo úplně slepé. Pozdě bycha honit. Bazén dělený na trojúhelníky mi trval asi týden občasného zkoušení, tak jsem rád, že to nebylo zas až tak jednoduché. Úlohy mi sedly. Uvidíme příště. Snad jednou ten zápočet padne. (Pozn. autora: no když padají jackpoty v loteriích, proč by neměly padat zápočty, určitě padne.)

Moc mě bavily spojené nádoby a rybníky, louky, pole vyšly na první pokus. Ale nevím, co jsem dělal s těmi trojúhelníky, ty mi trvaly nejdéle 😄 Klíč k řešení mistrovské akademie jsem nenašel, respektive přesmyčka písmenek to vyřešila, ale ten KLÍČ? Ptáci/rybníky... (Pozn. autora: nebyli to všechno ptáci, ale vodní plochy ano a úloha se jmenovala Na rozměrech záleží.)

Nejvíce jsem si pohrál s úlohou 4, po několika večerech bádání a pokresleném papíru s 12 zadáními, jsem řešení našel. Líbila se mi úloha 3 a nad dodatkovým úkolem k úloze 5 jsem také musel popřemýšlet. S poslední úlohou jsem zápasil i s pomocí počítače a nakonec jsem na nějaké řešení přišel. Uvidím, zda jsem někde něco nezkonil, úlohy jsem dodělal dnes, takže s jednodenní rezervou. (Pozn. autora: nezkonil, započteno.)

Nu, co nadělám. V trojúhelníkách jsem zabloudil a klíč nenajít a nenajít... Pokud měl klíč vliv na řešení úkolu č. 5,  tu souvislost jsem nenašel a tím možná ani autorské řešení tohoto úkolu... Z ostatních mne dost potrápil úkol č. 6. Protože v těch vedrech se chodívám potopit do zdejší přehrady, s přemýšlením to večer nebývá nic moc, a těch vedlejších lákadel ze sportu, a pak má být výsledek, že? (Pozn. autora: vedra, olympiáda, no všichni se s tím pereme, ale přehradu za rohem, kdo to má?)

Opět moc pěkné úlohy na letní večery. Nyní jsem, kromě optimizéru, nejvíce zápasil s úlohou 4 - Bazén. Ta mně v jednom kuse pokládala na lopatky. Také se mi moc líbil nápad začlenit dodatkovou šifru, která opravdu elegantně doplňovala daný úkol. U úlohy Kačenky na rybníku jsem zavzpomínal na studentská léta, kdy se na počítači "mastily" Miny, tak mi průprava přišla vhod. Optimizér je prostě optimizér. U toho člověk nikdy neví, jak to dopadne :-). Odevzdávám řešení s 62, ale myslím, že optimální bude ještě o chlup lepší. (Pozn. autora: ani o chloupek :--)

Rybníky jsem prolomila na poslední chvíli, hledala jsme souvislost s mapou a na první pohled se nechala zmást hodně modrými samohláskami... až když z mapy jsme nic nevykoukala tak jsem si písmenka přece jen vypsala a našla tajenku :-D... Seřazení podle velikost už mě pak napadlo docela rychle, ale ty dva body stály docela dost času... :-D... (Pozn. autora: no ale stály za to.)

Situace se opakovala, v prvním týdnu jsem dal pět úloh a zbyly mi „Voda v segmentech rastru“, „Bazén“, „Vodní plocha“ a dodatkový úkol (za 2 body) k úloze „Na rozměrech záleží“. Vylamoval jsem si na nich zuby a toto pondělí jsem dělal čistopisy s tím, že odevzdám aspoň většinu z úloh.
K dodatkovému úkolu jsem se po večerech vracel. V seznamu byly názvy vodních ploch. Prolétl jsem se jako pták nad mapou ČR a NIC. Hledal jsem přesmyčky, různé kombinace apod. a NIC.
Právě až toto pondělí mě napadlo, zda něco nemohou s vodní plochou spojovat pouze barvy – červená a modrá. Vrhl jsem se na svazek č. 8 – Vodní plochy České republiky (ČSHAK), ale zde jsem našel jen názvy rybníků „Červená hlína“ a „Modráček“. To mne moc neuspokojilo. Pomalu jsem to vzdával, dopsal čistopisy, ale nedalo mi to – zkusil jsem „mapy.cz“. S nalezeným výsledkem jsem byl již spokojen.
Martina byla včera celý den v práci a já měl na starost odpoledne naší milovanou třináctiletou fenku Cherry. Ve tři odpoledne jsme se šli vyvenčit, dlouho jsme kvůli vedru ale venku nepobyli a po návratu domů, ona do koupelny na dlaždičky a já si pustil olympiádu. K tomu jsem vzal na gauč tisky zbývajících PRÁZDNÝCH úloh. A po několikáté jsem bez nápadu na ně čučel, až z té vody jsem potřeboval na WC. Tam jsem si najednou uvědomil, že v úloze číslo tři opakuji stále stejnou chybu v úsudku. A moje řešení bylo na světě. Povzbuzen jsem přešel na „Bazén“ a dal jsem to. Následovala s úspěchem i „Vodní plocha“. Co dávali v televizi a kdo vyhrál, to samozřejmě nevím. Teď jenom, aby má řešení byla správná.
(Pozn. autora: neslyším to poprvé, že má záchod kladný vliv na tvůrčí myšlení, nebožtík Ruda Sedlák Moravský měl na záchodě dokonce papír, ne toaletní, ale normální a tužku a psal si tam náměty hádanek, které ho při vykonávání potřeby napadaly, říkal, že je to přirozený proces rovnováhy, že když jde něco ven, tak se naopak něco musí narodit.)

Úlohy byly jako tradičně hezky různorodé. Nejvíc mě potrápila úloha č. 6, než se mi ve spoustě variant podařilo najít správně spárované dvojice. U optimizéru č. 8 jsem se postupně dostal až na 62 vybarvených políček, tak jsem zvědavý, jaké je možné maximum. (Pozn. autora: více tam těch políček s vodou natlačit nešlo.)

Úlohy byly příjemné, "optimizer", pokud jsem se nesekla, se dal s troškou trpělivosti pěkně zoptimalizovat :). Mně osobně nejvíc potrápila úloha za 2 body :-D - doplňková úloha v úloze 5. Díky instrukci "proletět se nad mapou" jsem poctivě všechny vodní plochy zakreslila do mapy a ne a ne najít souvislost. Nakonec jsem tajenku i klíč našla, ale času jsem nad tím strávila asi nejvíc ze všech úloh :-D. (Pozn. autora: přitom ty rozměry, na kterých záleží, se prolínaly celou úlohou.)

Už se to pomalu stává tradicí, že posílám řešení na poslední chvíli, nějak jsem za ten rok pauzy vypadla z rytmu :-) Úlohy byly skvělé, rozšíření o mapy úžasné - kupuju buzolu a očekávám věci příští :-) (Pozn. autora: buzola se bude hodit, ještě bych přikoupil včelařskou kombinézu.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 74. kolo JLA probíhá od 12. září do 10. října 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 74. kola JLA, zadání křížovek 74. kola JLA, zadání hádanek 74. kola JLA a zadání logických úloh 74. kola JLA. Hodně zdaru při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies