jemelik

jemelik


Vážení přátelé,
na této stránce jsem postupně vyvěšoval autorská řešení hádanek, logických úloh a křížovky 73. kola JLA s ohledem na to, jak mi docházela Vaše řešení a jak se mi dařilo kontrolovat jejich správnost. V mezičase jsem Vás seznamoval s některými zajímavostmi, které se v řešeních objevily, případně s mým očekáváním, které pasáže by mohly u vědra na vodu a u hádanek a logických úloh s vodou činit potíže.

U křížovky jsem připravil několik svodů, nějaké ty hledáky v ní také byly, otázkou bylo, jak jste se s nimi popasovali. Jedna falešná tajenka byla založena na správnosti výrazů hmity a kmity pro krátké pohyby, kmity by se pro tajenku KOŠ hodily, ale kmour coby stlaní nejde doložit. Druhá falešná tajenka byla nastražena v úvodním textu, kde se dala objevit SKLA, ale tu hatila podmínka, že první tři tajenky jsou doslovně čerpány z uvedeného pramene. A nalezení Hinschiova pokračovatele dělalo také problémy.

U hádanek se mohlo zdát, že jsou bez chytáčků, ale kdo je dal z jedné vody načisto, toho čekalo překvapení. To "raz dva" v poslední hádance tam nebylo jen tak. Mělo napovědět, že v jádru jsou dvě přísloví, přece jen samotné "Tichá voda břehy mele" by bylo na akademii hodně jednoduché.

U logických úloh nebyl optimizer jeden z těch nejtěžších, některé úlohy potrápily víc a nalezení klíče u páté úlohy také dělalo problémy. I když název úlohy "Na rozměrech záleží" klíč přímo napovídal.

Všechna řešení dorazila, níže máte autorská řešení. V mezičase si můžete prohlédnout fotky z promoce 2024. Pěkné letní dny,
Vladimír

Autorská řešení křížovky:

ŠIKMO DOLŮ ZLEVA DOPRAVA: 1. Dvé patiček. - 2. Sekáč aorana; tesaři. - 3. Antarktida; šestky; Bakundu. - 4. Laskavá rada; hodnota; krovky; Laouni. – 5. Kauterisace + Kaus; esprit; pevece; plivky; lakař. - 6. Omluva Edity + omlat; pravda; obřad; picaro; naivky; Bask. – 7. Strašovati; úklidy; broky; varle; nidace; plotna; teče. - 8. Moissanit; nevýhoda; hmour; uvrci; směle; Niceta; krsati. 9. Petrolejky; sinoit; Brtna; ševci; smrad; Pivoda; šerpa. - 10. Teleme a Tilsit; pivník; aréna; šerky; vařit; pentiové; Šeové. – 11. US; spoutat; půlník; Artur; uvoda; Obrda; odkad. - 12. Truhla; mělnit; Brody; brvce; spára; hrkáč; Lashat; původa; hmity; Raisa; evase. - 13. Závala; měrový; tračce; audit; Moika. - 14. Lautit; Pinoti; Kledi; prant.15. Trusky; Sihova; ÚAS; Teska. – 16. Polejt; sivý šat; uvula. - 17. Silni; nealka. - 18. Atossa; Neromka. – 19. Meristom. - 20. Letmost. - 21. Stepe. - 22. Ute.

Tajenky: 1. Tesaři. - 2. Petrolejky. - 3. Sklo (skrytá v legendě, tvořená prvními a posledními dvěma písmeny). - 4. Nevýhoda. - 5. Úklidy. – 6. Hodnota. – 7. Kus (skrytá, v levé polovině obrazce tvořená písmeny v pětipísmenných výrazech vepsaných v obrazci šikmo zprava doleva před slovy znamenajícími tři různá skupenství vody, tj. před shluky písmen LED, VODA a PÁRA čtená shora dolů, v pravé polovině obrazce zrcadlově, vyznačená je červeně). - 8. Šestky. - 9. Slaměné vědro na vodu (skrytá ve svislé ose obrazce čtená shora dolů, vyznačená je červeně). – 10. Pravda. – 11. Esprit.

Autorská řešení hádanek:

   1.   S lany měny, Nedvěd, u dud dronů dav, obec Dubec – slaměné vědro na vodu.

   2.   Právo u škared, aktér, káva sokola, Kvádové, Roden, Ikaros, téma, rozvody – pravnučka redaktorky vysokonákladového deníku roste jako z vody.

   3.   Pěji, tis s kapií, Borg kalí pod tújí, piji já a Anina, Alšík jívu fotí – jeptiška by utopila grobiány (krobiány) na lžíci vody.
(Alšík – domácky Aleš viz Pomůcka svazu Domácká mužská jména, N: 53, J:36)

   4.   Stroj chápal pivař, kanár, slíva (oliva), lapálie, vařiče, list po úvodu – strohá palivářka nalívala paliváři čistou vodu.

   5.   Byteček Líby, u ráčku Jura, bicí muže, turnaj, hlístové, pivo Dády, choboty – teče kličkujícímu žurnalistovi voda do bot.

   6.   Hroši, škuner, vůz Nika, lektor, Kafrové, dláto, rest, u ryzce dřevo, syna místo – trošičku (trošinku) nervózní korektorka provedla korektury z jedné vody načisto.
(Nik Kershaw je britský hudebník pop music viz UNI 10)

   7.   Tíha lisů, drak lítá až z Gazy, líný Jimmy je, Labe s bohy, pivot dům míjí, již Ťok řve – v žilách chytrá kliďaska z Žiliny měla bezpochyby vodu místo krve.
(N: 64, J: 1 5 5 8 1 6 4 9 4 5 4)

   8.   Rusko, špehové, skot (škot), svár, kasina, révy, Bělá, kalich, pianino, pás lan n. pás Lán, původ – u skoupého velkotovárníka si nevydělávali chlapi ani na slanou vodu.

   9.   Chuti dětí, Radana bída, karakal, kačka, u Dánky studánky, odvod, hlad uhlaře, šest es s SMS – chuděra nabírala často vodu řešetem.

10.   Tichá voda břehy mele (klíč: 2. a 6. slabika v řádku)
Krev není voda (6. písmena v řádcích)

Prameny k námětům:
SSJČ
růst jako z vody – vyvíjet se velmi rychle
utopil by ho na lžíci vody – velmi ho nenávidí
nalít někomu čistou vodu – říci někomu pravdu
teče mu voda do bot – je ve svízelné situaci
udělat něco z jedné vody načisto – udělat něco rychle a povrchně
mít v žilách vodu místo krve – být příliš klidný, chladný
nevydělá si ani na slanou vodu – nevydělá si nic, vydělá si málo
nabírat vodu řešetem – dělat marnou, zbytečnou práci
tichá voda břehy mele, krev není voda – v SSJČ pořekadla, na webu i ve Velké knize citátů přísloví

 

Autorská řešení logických úloh:

1. Lodě v diagonálním sudoku (15 bodů)
Řešení viz obrázek.

2. Vodní nádrže (15 bodů)
Řešení viz obrázek.

3. Voda v segmentech rastru (20 bodů)
Řešení viz obrázek.

4. Bazén (20 bodů)
Řešení viz obrázek.

5. Na rozměrech záleží (20 + 1 + 1 bod)
Řešení viz obrázek.

Řešení dodatkového úkolu:
Indicie: „A s vodními plochami pokračujeme dál.“
Seznam výrazů sice sváděl k ptactvu, ale všechny názvy nepatří ptákům, jedná se o názvy vodních ploch v ČR.
Indicie: „Na rozměrech záleží.“
K vodním plochám je třeba přiřadit jejich rozlohy, např. ze stránky mapy.cz:

Klíč: seřadit vodní plochy podle velikosti od největší po nejmenší a vypsat z jejich názvů červená a modrá písmena shora dolů.

Tajenka: MISTROVSKÁ (modrá písmena shora dolů) AKADEMIE (červená písmena shora dolů. Za jakkoli vyřešenou tajenku (např. jako přesmyčku) se přiděloval 1 bod, za nalezení klíče ve vztahu k vodním plochám další 1 bod.

6. Rybníky, louky a pole (25 bodů)
Řešení viz obrázek.

7. Kačenky na rybníku (25 bodů)
Řešení viz obrázek.

8. Vodní plocha (x - 30 bodů)
Příklady řešení za 32, 30 a 29 bodů viz obrázky.


Autorem úlohy č. 1 je Alois Štěpáník, č. 2 Takeya Saikachi, č. 3 Imrich Cily, č. 4 Tatsuya Yamamoto, č. 5 Petr Vejchoda a Zdeněk Vodička, č. 6 Petr Vejchoda, č. 7 Vladimír Jemelík a č. 8 Stanislav Bulín.

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 74. kolo JLA probíhá od 12. září do 10. října 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 74. kola JLA, zadání křížovek 74. kola JLA, zadání hádanek 74. kola JLA a zadání logických úloh 74. kola JLA. Hodně zdaru při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies